!На 1 февруари 2017 година, завршува промотивниот период на слободно користење, без регистрација и без претплата, на содржините на „Мета“, кое беше воведено за да им овозможиме полесен пристап на корисниците до навремени и проверени вести. За начинот на пристап и за претплата, од 1 февруари 2017 година ќе информираме дополнително. При пренесувањето и преземањето на содржините од „Мета“, задолжително е атрибуирање и линкување.

Грција со суфицит од 4,4 милијарди евра во минатогодишниот буџет


Атина, 17 јануари, 2017 - 12:23 (META) 

Грција ја заврши 2016 година со суфицит од 4,4 милијарди евра според првичните информации од грчкото министерство за финансии.

Суфицитот во грчкиот буџет, според податоците на министерството, е за 2,4 милијарди поголем од предвидениот за изминатата година. Според првичните пресметки, трошоците од владиниот буџет од јануари до декември 2016 година биле 55,153 милиони евра иако за расходи биле предвидени за 817 милиони евра.

Владата, сепак, трошела повеќе од претходната 2015 година, и тоа најмногу за финансиска помош за пензионерите, ранливите социјални групи и за многудетните семејства. Грчката влада издвоила 81 милион евра за справување со бегалската криза и за помош на илјадниците бегалци низ центрите во земјата.

Во 2015 година, Грција оствари буџетски суфицит од 2,27 милијарди евра, а целта договорена со кредиторите беше да има суфицит од 1,9 милијарди евра.


Општината Кочани ќе крати од буџетите на училиштата поради долгот за бесплатниот превоз на учениците


Кочани, 27 декември, 2016 - 17:33 (META) 

Долгот на кочанските училишта кон превозниците, за неколку годни колку што се спроведува владиниот проект за бесплатен превоз, достигна близу милион евра. Ова го тврди кочанската опозиција, која нема точен податок во врска со износот на долгот.

Советот на Општината Кочани на последната седница донесе одлука да им одбива од блок-дотациите на училиштата, што стигнуваат од централната власт. Ќе им се крати од ставките за електрична енергија, загревање, канцелариски материјал, објавување огласи, одржување на зградите, па дури и од ставката плати на други вработени и основни придонеси за ПИОМ. На седницата на Советот беше поставено прашањето дали и со овие редуцирани трошења, во и онака скромните буџети на училиштата, ќе се реши проблемот со долгот кон превозниците.

– Со целиот износ на намалување на ставка, од законски дозволената 20 отсто и проширување за 700.000 денари, доаѓаме до износ на средства што останува како салдо од претходниот месец и износот на материјалните трошоци добиени како дотација од надлежното министерство – рече Дејан Рашков од секторот за финансии на Општина Кочани.

На ваков начин, преку проширување на ставките и кратењето, планот на Општината е за една година да се обезбедат 16 милиони денари, што е недоволно да се покрие долгот од близу 60 милиони денари.

Проблемот со долговите од бесплатниот ученички превоз им натрупа долгови на општините. Штип е уште една од општините со долг за превоз, меѓутоа овој проблем им го префрли на училиштата. На прашањето за тоа како Општината ќе го решава заостанатиот долг и дали во општинскиот буџет за 2017 година има предвидено пари, раководителот на секторот финансии, Трајче Цветков, рече дека тоа не е во надлежност на Општината.

– За ова прашање не можам да одговорам бидејќи Општината не го плаќа превозот, туку тоа си го регулираат училиштата според јавните набавки, кои си ги регулира секое училиште според своите потреби, а според средствата што ги добиваат редовно од блок-дотациите од државата – изјави Цветков.

Во ревизорскиот извештај на Министерството за образование и наука утврдено е дека само во 2015 година, училиштата врз основа на превоз на ученици должеле 4,9 милиони евра.


Општина Гостивар ќе има буџет околу 18 милиони евра во 2017 година


Гостивар, 27 декември, 2016 - 16:00 (META) 

Oпштинската каса на Гостивар за наредната година ќе тежи 1.098.684.000 денари или околу 18 милиони евра. Советот на Општината го усвои буџетот на денешната седница со мнозинство гласови и без многу расправа.

Според објаснувањето што го дадоа од секторот за финансии, буџетот најмногу ќе се полни од трансфери и од дотации, кои во вкупните приходи учествуваат со 64 проценти. По нив следуваат средствата од даноци со 20,9 проценти, во кои влегуваат данокот на имот, данокот на доход и други.

– Што се однесува до расходите, 52,3 проценти отпаѓаат на плати и на надоместоци, додека за капитални инвестици се предвидени 23,5 проценти од вкупните расходи. Во буџетот се предвидени и пари за трошоци наменети за локалните избори што ќе се одржат наредната година и тоа во висина од 5,7 милиони денари. Во капиталните расходи, 30 милиони денари се наменети за првата фаза од изградбата на новиот градски плоштад во Гостивар – изјава Фиторе Алигега од секторот за финансии на Општина Гостивар.

Споредено со 2016 година, буџетот на Општина Гостивар за наредната година е зголемен за повеќе од 5 милиони денари.

Годинешниот буџет, според анализите на секторот за финасии, има реализирација од 91 процент. На дневен ред на денешната седница се најдоа и општинските програми за образование, спорт, култура, социјала, како и програмите за работа на јавните претпријатија за наредната година.


Собранието на Србија го донесе буџетот за 2017 година


Белград, 10 декември, 2016 - 13:52 (META) 

Пратениците на Собранието на Србија денеска го изгласаа буџетот за 2017 година, со кој се предвидува дефицит од 1,7 проценти од домашниот бруто-производ за кој владата тврди дека е најнизок во современата историја на Србија, јавува дописничката на „Мета“ од Белград.

Буџетот е проектиран така што домашниот бруто-производ ќе биде три проценти, а инфлацијата ќе изнесува 2,4 проценти.

Со предложениот буџет, предвидени се приходи од 1.092,9 милијарди динари (околу 8,8 милијарди евра) и расходи од 1.162 милијарди динари (околу 9,4 милијарди евра), со што дефицитот изнесува 69,1 милијарди динари (околу 562 милиони евра).

За време на расправата во парламентот, премиерот Александар Вучиќ изјавил дека буџетот предвидува цврсто и стабилно финансирање и дека станува збор за најреален буџет.

Претставниците на опозицијата за време на расправата изнеле низа критики, забележувајќи, меѓу другото, дека на пратениците им биле оставени само 48 часа да го проучат предлог-буџетот, документ кој имал 1.300 страници.

Според економистот Милан Ковачевиќ, главна мана на предложениот буџет за 2017 година е тоа што премногу пари се земаат од народот за државната каса.


Речиси две третини од општинскиот буџет на Аеродром за плати и за дотации


Скопје, 7 декември, 2016 - 13:30 (META) 

На вчерашната 59. седница на Советот на Општина Аеродром, беше донесен буџетот за 2017 година, кој изнесува околу 18 милиони евра и е сличен на годинешниот, се вели во соопштението на Општината.

Од него, 11 милиони евра се предвидени за дотации и за плати во основните училишта и во градинките и за општинската администрација. Остатокот, односно седум милиони евра, се планира за реализација на проекти и тоа едната половина за довршување на почнатите проекти во 2016 година, а другата половина на средствата за нови проекти предвидени за 2017 година.

„Буџетот за 2017 година се базира врз реалните приходи што ги очекува Општината. Ние сме една од ретките општини во Република Македонија што не се задолжени ниту денар и што ги сервисира редовно своите обврски врз основа на своите приходи, а не на кредити за реализација на проекти“, изјави градоначалникот на Општина Аеродром, Ивица Коневски.

Меѓу покрупните проекти опфатени во буџетот за реализација во 2017 година се изградба на нова детска градинка во Ново Лисиче, како и реализација на инфраструктурни објекти како изградба на комунална инфраструктура и асфалтирање на улици.


Албанскиот парламент го донесе буџетот за 2017 година, кој тежи 3,4 милијарди евра


Тирана, 2 декември, 2016 - 18:42 (META) 

Албанскиот парламент го донесе буџетот за 2017 година, кој тежи 3,4 милијарди евра, јави дописничката на „Мета“ од Тирана.

За фискалните мерки за следната година гласале само партиите на власт, а опозицијата не гласала бидејќи сметала дека буџетот уште повеќе ќе ги осиромаши Албанците.

Според владејачките партии, пак, од фискалната консолидација која се предвидува со новиот буџет, директна корист ќе имаат токму граѓаните.

На дебатата во парламентот, која траела 16 часа, претставниците од Демократската партија, иако не гласале, истакнале дека оваа влада ги зголемила даноците, го продлабочила јавниот долг со што придонела за поголемо осиромашување на Албанците.

Поранешниот лидер на Демократската партија, Сали Бериша, го цитирал извештајот на Светската банка за 2015 година, во кој се вели дека нивото на сиромаштија во Албанија е 47,5 проценти.

Членовите на партијата Социјално движење за интеграција, иако го гласале буџетот, сметале дека би биле позадоволни доколку има поголеми директни инвестиции во земјоделството, туризмот и во здравството.

 


СКСЗМ бара развоен буџет и зголемување на капиталните инвестиции


Скопје, 1 декември, 2016 - 15:15 (META) 

Стопанската комора на Северозападна Македонија (СКСЗМ) предлага реструктурирање на јавните трошоци и буџетот да се насочи кон развојните политики, а не како што е досега, буџетот да биде социјален, само за одржување на социјалната стабилност.

Ова денеска беше истакнато на средбата со претставниците на движењето Беса, каде се дискутираше за економската платформа на комората и за можностите за подобрување на бизнис-климата во земјава.

Од СКСЗМ бараат зголемување на капитални инвестиции од просек 14 проценти годишно на минимум 25 проценти, а до три проценти од домашниот бруто-производ (БДП) да се инвестира во образование, истражување и во развој.

Во делот на развојот на бизнисот, СКСЗМ предлага намалување на основната каматна стапка од Народната банка, што би придонело за директно зголемување на кредитирањето на комерцијалните банки на бизнис-заедницата и на општеството.

Инфрасктруктурата преставува најбитен услов за водење бизнис и како клучни приоритети во оваа област, СКСЗМ ги наведува завршувањето на студијата за економска оправданост на патот „Руга е Арбит“ и почнувањето на реализација на проектот, односно изградба на патната оска Бошков мост – Дебар – Гостивар, Скопје – Блаце, Желино – Јажинце, Тетово – Призрен, отворањето на царинскиот терминал во Јажинце и други.


СДСМ: Расипничкото трошење на Груевски ни остави јавен долг од 4,7 милијарди евра


Скопје, 1 декември, 2016 - 11:09 (META) 

„Расипничкото трошење на буџетските пари од страна на ВМРО-ДПМНЕ резултираше со историски највисок јавен долг во висина од 4,7 милијарди евра“, обвини денеска Социјалдемократскиот сојуз на Македонија.

Според СДСМ, огромниот јавен долг и непродуктивното задолжување се единственото наследство од десетгодишното владеење на Никола Груевски и на ВМРО-ДПМНЕ.

„Додека илјадници млади ја напуштаа земјата, а граѓаните преживуваа, Никола Груевски, Зоран Ставрески и Кирил Миноски неконтролирано ја задолжуваа државата за да си ги задоволат сопствените желби и каприци. Наместо да спроведуваат издржани економски политики, тие десет години се занимаваа со задолжување и со криење на долгот кон домашните компании. Груевски и ВМРО-ДМНЕ ја донесоа економијата пред бездната, а со расипничкото задолжување ги заглавија идните генерации да ги враќаат долговите направени заради популизам“, велат од СДСМ.

Оттаму истакнуваат дека новата влада предводена од СДСМ со буџетот ќе раководи транспаретно и одговорно, а криењето на јавниот долг ќе биде кривично дело.

„Ќе формираме независен фискален совет кој ќе обезбеди транспарентност во фискалната политика и кој ќе биде составен од независни експерти кои ќе се избираат во Собранието. Како најважна мерка против задолжувањето, ќе биде ставањето крај на непродуктивното задолжување. Никогаш повеќе Македонија нема да се задолжува за градење споменици, галии и панорамски тркала. Никогаш повеќе нема да се задолжува за да се финансираат скапи и неодржливи проекти“, стои во соопштението од најголемата опозициска партија.


Тачи вети рамноправна распределба на буџетот за сите граѓани


Охрид, 28 ноември, 2016 - 20:58 (META) 

Лидерот на ДПА Мендух Тачи на вечерашниот митинг во Охрид ги повика Албанците да гласаат за промена на власта бидејќи владејачката албанска партија ДУИ не постигнала резултати.

– Преку нашата партиска платформа се залагаме за рамноправна распределба на буџетот, сметаме дека Албанците добиваат само два до три отсто од него. Тоа не значи дека парите ќе се трошат за пушки против Македонците, туку за еднакви услови за живот за сите во земјата – рече лидерот на ДПА.

Тачи вети дека ДПА ќе се залага за намирување на дел од долговите на граѓаните кон државата, преку намалување на луксузните расходи на функционерите.

– Кратењето на репрезентациите на владејачките функционери ќе остави доволно пари за да се намират долговите на граѓаните, притоа мислам на личните долгови, а не манипулативните – рече Тачи.


Наумов бара усогласување на задолжувањата од ДХВ со буџетот на РМ


Скопје, 28 ноември, 2016 - 15:18 (META) 

Дополнителниот заменик-министер за финансии, Кире Наумов, бара итно усогласување на издавањето државни хартии од вредност со буџетот на РМ.

Тој бара свикување на итна седница на Владата за усогласување на максималниот износ на ново задолжување преку државни хартии од вредност (ДХВ) за тековната година, кој е утврден со одлука на Владата на РМ, со буџетот за 2016 година.

– Со актуелната одлука на Владата од 29 декмеври 2015 година, максималниот износ на ново задолжување преку издавање државни хартии од вредност во 2016 година изнесува 10.455.000.000 денари и е во рамките на износот од 18.860.000.000 денари, утврден во првично изгласаниот буџет за 2016 година. Меѓутоа, со вториот ребаланс на буџетот усвоен од Собранието, износот од 18.860.000.000 денари е променет на 8.405.000.000 денари. Како последица на усвоениот ребаланс, одлуката на Владата е над законски утврдениот лимит. Владата на РМ била должна да ја усогласи одлуката за максимално задолжување во рамките на лимитот предвиден со ребалансот на буџетот – се вели во соопштението на дополнителниот заменик-министер за финансии, Кире Наумов.

Исто така, Наумов во писменото барање до министерот за финансии, Кирил Миноски, посочил дека реализираниот износ на домашно финансирање врз основа на државни хартии од вредност го има надминато износот предвиден со буџетот на РМ за 2016 година.

Заклучно со 18 ноември, домашното финансирање од државнихартии од вредност изнесува 9.435.000.000 денари и го надминува износот утврден со буџетот, односно 8.405.000.000 денари.