This page was exported from Meta.mk [ http://meta.mk ]
Export date: Mon Jun 18 2:07:59 2018 / +0000 GMT

Светска банка предвидува пораст на македонската економија од 3,3 проценти годинава
Домашниот бруто-производ (БДП) на Македонија ќе се зголеми 3,3 проценти оваа година и 3,7 проценти следната година, предвидува Светска банка во јануарскиот извештај за глобалните перспективи.

Овие прогнози на Светска банка за македонската економија се пониски од јунската прогноза лани, кога се предвидуваше пораст на економијата од 4 проценти.

Светска банка за глобалната економија годинава предвидува пораст од 2,7 проценти, што е исто така намалување во однос на јунската прогноза, кога се предвидуваше дека економијата ќе се зголеми за 2,8 проценти.

Светска банка ја задржа својата прогноза за САД од јуни, за пораст на економијата од 2,2 отсто, а за Русија и за Бразил очекува да излезат од рецесија.
Post date: 2017-01-11 15:48:40
Post date GMT: 2017-01-11 14:48:40
Post modified date: 2017-01-11 15:48:40
Post modified date GMT: 2017-01-11 14:48:40
Powered by [ Universal Post Manager ] plugin. HTML saving format developed by gVectors Team www.gVectors.com