Стотици мајки почнаа штрајк со глад во Црна Гора


       
Подгорица, 14 март, 2017 - 16:09 (META) 

Неколку стотици жени, кориснички на социјална помош за мајки со три и со повеќе деца, и денеска се собраа пред црногорското собрание, каде донесоа одлука да го радикализираат протестот кој трае веќе 13 дена по ред.

Одлучиле да почнат штрајк со глад поради одлуката на владата, во рамки на мерките за штедења, да ја намали помошта за нив за 25 отсто.

Тие апелираа Уставниот суд да ја поништи одлуката на владата за намалување на нивните стекнати права.

Помошта се намалува од 336 на 264 евра, односно од 192 на 144 евра.