!Në periudhën që vijon, punojmë në vendosjen e sistemit për qasje dhe parapagesë. Për mënyrën e qasjes dhe parapagesës, do të njoftojnë në mënyrë plotësuese. Tekstet e “Meta” deri atëherë, janë të lira për marrje, por duke e treguar citimin nga ku është marrë lajmi.

Xhara: Kriza në Maqedoni është pasojë e përplasjes  mes Rusisë dhe Perëndimit


       
Prishtinë, 20 Mars, 2017 - 16:02 (META) 

Situata në Maqedoni është pasojë e konfliktit mes Perëndimit dhe Rusisë, vlerëson gazetarja dhe kryeredaktorja e “Zëri”, Arbana Xhara, në komentin e saj në “zëri.info”.

Xhara konsideroj se shqiptarëve, me ndihmën e aleatëve perëndimor, pa marrë parasysh që janë pjesë e rëndësishme e elektoratit në Maqedoni, janë shfrytëzuar nga politikanët maqedonas. Ajo thotë se qëndrimet e Gruevskit nuk janë diç e re për ta, ndërsa lidhur me Zoran Zaevin, ajo thotë se ai i manipulon shqiptarët me atë që shtiret se i respekton të drejtat e tyre dhe se dëshiron t’i zbatoj. Sipas saj, synimi i vetëm i Zaevit është qa ketë mbështetjen e shqiptarëve për ta fituar Gruevskin.

Lidhur me ndikimin e BE-së në tejkalimin e krizës, autorja konsideroj se BE është e paaftë të menaxhoj me presidentin Gjorgje Ivanov. Ajo shton se situata është pasojë e ndërrimit të pushtetit në SHBA si dhe demonizimit të VMRO DPMNE-së që e bëri ndaj misioneve të huaja në Shkup.

Xhara vlerëson se Rusia shfrytëzon vakumin e prezencës ndërkombëtar të Perëndimit që të imponohet si fuqi ndikuese në rajon.

Lidhur me vizitën e nesërme të euro- komisari për zgjerim, Johanes Han, ajo hap çështjen nëse Brukseli do të ofroj zgjidhje apo do të vendos se bëhet fjalë për mision të pamundur për BE-në dhe do ta lë situatën në mëshirën e fatit në përplasjet globale gjeo- politike.