Спасовски: Радикализмот е заеднички проблем на Македонија и на БИХ


       
Сараево, 22 септември, 2017 - 13:56 (META) 

Екстремниот радикализам е заеднички проблем на Македонија и на Босна и Херцеговина, но, и глобален проблем, изјави министерот за внатрешни работи, Оливер Спасовски во Сараево по средбата со неговиот домаќин, министерот за внатрешни работи на БИХ, Драган Мектиќ.

– Двете држави се изложени на дејствија на радикални групи и на криминални организации, поради што унапредувањето на полициската соработка е од исклучително значење. Денеска беше договорено одржување на редовни состаноци на раководителите на единиците за меѓународна полициска соработка, на кои ќе се разменуваат информации, но и ќе се договараат заеднички операции и генерални планови за дејствување – рече Спасовски, на прес-конференцијата по средбата.

Тој додаде дека важно е да се воспостават механизми за превенција и да се работи на процесот на дерадикализација и ресоцијализација на лицата кои се вратиле од воените жаришта.

На денешната средба, како што истакна Спасовски била почната постапка за потпишување на меморандум за соработка меѓу агенцијата за школување полициски службеници во Мостар и Центарот за обука во Скопје.

– Агенцијата за школување на полициски службеници во Мостар има солидна програма и наставен кадар кој ќе помогне при процесот на стекнување и дооформување на стручното образование на полициските службеници во Македонија – изјави Спасовски.