Советот на Европа го разгледува можното укинување на санкциите кон Русија


       
Стразбур, 27 ноември, 2017 - 10:55 (META) 

Советот на Европа ја разгледува можноста за укинување на санкциите кон Русија затоа што се стравува дека официјална Москва би можела да се повлече од организацијата, пишува „Фајненшел тајмс“, повикувајќи се на изјава на генералниот секретар на Советот на Европа, Торбјорн Јагланд.

– Ќе биде многу лошо доколку Русија ја напушти оваа организација, затоа што конвенциите и судот се многу важни за граѓаните на Русија – рече Јагланд и наведе дека повлекувањето на Москва од Советот за Европа би имало негативно влијание врз Европа.

Јагланд негира дека имал средби со руски претставници кои се заканувале дека Русија ќе се повлече од организацијата. Тој наведува дека одбивањето на Москва да го плати придонесот во буџетот на Советот на Европа може да доведе до тоа Русија доброволно да ја напушти организацијата или на иницијатива на други земји.

Генералниот секретар на Советот на Европа нагласил дека организацијата нема да ги доведе во прашање своите ставови и да ја признае „анексијата“ на Крим, но дека е неопходно трезвено да се проценат овластувањата на организацијата која ги штити правата на луѓето, вклучувајќи ги и на тие што живеат во Русија и на Крим.

Советот на ЕУ на 28 јуни повторно ги продолжи за шест месеци рестриктивните економски мерки против Русија.