Собранието ја усвои Стратегијата за културата до 2022 година


       
Скопје, 3 мај, 2018 - 17:13 (META) 

По долга, речиси едночасовна дискусија, Собранието попладнево на продолжение на 40-тата седница, ја изгласа Националната стратегија за развој на културата во Република Македонија во периодот 2018 – 2022 година.

Министерот за култура, Роберт Алаѓозовски, кој ја бранеше стратегијата од тројцата пратеници на ВМРО-ДПМНЕ, Магдалена Манаскова, Крсто Јовановски и Драган Данев, нагласи дека стратегијата, сепак, ќе овозможи департизација и фер политики во културата.

На пратениците од ВМРО-ДПМНЕ им реплицираа нивните колеги од владејачката коалиција, притоа наведувајќи го пропустот на поранешната власт да ја изготви Стратегијата на време, онака како што било предвидено.

Од спротивната страна стаса одговор дека тоа било невозможно, оти во последните година и пол од власта на ВМРО-ДПМНЕ, на функција била техничка влада.