This page was exported from Meta.mk [ http://meta.mk ]
Export date: Sun Jan 20 1:18:19 2019 / +0000 GMT

Се отвори огромна дупка на Нов Зеланд, вулканолозите среќни
Огромна дупка се отвори на една фарма на Северниот Остров на Нов Зеланд, која има длабочина колку четири двокатни автобуси и површина колку две фудбалски игралишта, односно 20 метри на 200 метри површина.

Не се предизвикани огромни штети и нема загинати луѓе и животни, а еден ефект од оваа појава предизвикана од обемните врнежи, е што вулканолозите ќе може од дупката кај гратчето Роторуа да ги проучуваат 60.000 старите наслаги на карпи создадени од вулкан.

Експертите посочуваат дека дупката се создала бидејќи огромното количество дождовна вода ги подјала варовничките карпи по што горниот слој на земјата паднал долу, создавајќи понор.

Според вулканологот Бред Скот, дупката е на кратерот на одамна заспан вулкан.

Post date: 2018-05-07 13:37:02
Post date GMT: 2018-05-07 11:37:02
Post modified date: 2018-05-07 13:37:02
Post modified date GMT: 2018-05-07 11:37:02
Powered by [ Universal Post Manager ] plugin. HTML saving format developed by gVectors Team www.gVectors.com