Путин нареди силите на Јужна Осетија да се вклучат во руската војска


       
Москва, 14 март, 2017 - 20:54 (META) 

Рускиот претседател Владимир Путин ѝ нареди на својата влада да го заклучи договорот за вклучување на силите на Јужна Осетија во руската воена команда.

Јужна Осетија прогласи независност од Грузија, но меѓународната заедница не го признава регионот за самостојна држава. Од друга страна, иако Москва неколку години го контролира овој грузиски регион, сепак го третира како самостојна држава, а не како дел од Русија.

Во соопштението, исто така, се вели дека сега војниците од Јужна Осетија можат да служат како руски војници.

Грузиските власти засега не ја коментираат ваквата одлука на Путин.

По распадот на Советскиот Сојуз, Јужна Осетија прогласи независност од Грузија во војна во која загинаа околу 2.000 лица, во периодот 1991 – 1992 година.

Руските сили влегоа во Јужна Осетија во август 2008 година, под изговор за заштита на цивилите од грузиските сили.

Грузија, поддржана од САД и од ЕУ, смета дека руската воена интервенција била инвазија на територија на грузиската држава.