Протести во Полска поради целосната забрана на абортусот


       
Варшава, 3 октомври, 2016 - 12:54 (META) 

Полјачките денеска со штрајк насловен „Црн понеделник“ и со демонстрации на улиците на Варшава, Ополе, Катовици, Краков и во другите поголеми градови, реагираат на реалната закана целосноно да им биде забрането вештачкото прекинување на бременоста.

Рано утринава, Полјачките излегоа на улиците облечени во црно, како израз за сочувство што пратениците на владејачката евроскептична конзервативна партија Прво и правда сака да го погреба нивното и онака ограничено право на абортус во случаи кога животот им е загрозен поради бременоста, кога плодот е неповратно оштетен или, пак, бременоста е плод на кривично дело, односно силување или инцест.

На иницијатива на славната актерка Кристина Јанда, да се угледаат на жените од Исланд, кои во 1975 година ја парализирале цела држава со тоа што не се појавиле на работа, а сите обврски околу домот и децата им ги препуштиле на мажите, многу Полјачки денеска зедоа слободен ден.

Десетина кафулиња и ресторани во Варшава се затворени со порака „Извинете за непријатноста, но ние се солидаризираме“ или во нив работат само мажи. Протестот го поддржаа некои факултети и градоначалници на неколку поголеми полски градови, кои ги повикаа градските и регионалните власти денеска работата на своите колешки да им ја префрлат на мажите.

Во црно, под паролата „За несаканата бременост и ние сме еднакво виновни“, облечени се и многу мажи.