Протести во бегалскиот камп на Хиос


       
Атина, 19 декември, 2016 - 12:57 (META) 

Бегалците и мигрантите во кампот Суда на островот Хиос денеска повторно протестираат, вознемирени од информацијата за нивно масовно депортирање во Турција. Како што јавуваат локалните медиуми, низ кампот се појавила информација дека за две недели грчките власти ќе почнат да ги враќаат во Турција луѓето кои се сместени во Суда, а чии барања за азил се одбиени.

Во кампот од утрово владее вознемиреност и демонстрации, кои се поттикнати и од мизерните услови за живот. Бегалците протестираат со транспаренти на кои пишува „Ние сме луѓе, а не животни“ и „Вратете ни ја слободата“, а стотина лица почнаа и штрајк со глад.

Веќе неколку дена во бегалскиот камп нема струја и греење, иако температурата е ниска, а од вчера нема ни вода. Бегалците бараат властите да го отстранат проблемот бидејќи во кампот има и огромен број деца.

Исклучувањето на водата и на струјата само дополнително ги вознемири бегалците дека тоа можеби е знак дека ќе се пристапи кон масовно враќање во Турција.

Последните неколку дена речиси и да не пристигнуваат нови бегалци на Хиос, каде има повеќе од 5.000 бегалци. Во целата држава, според официјалните бројки на грчката влада, има 62.455 бегалци.