!На 1 февруари 2017 година, завршува промотивниот период на слободно користење, без регистрација и без претплата, на содржините на „Мета“, кое беше воведено за да им овозможиме полесен пристап на корисниците до навремени и проверени вести. За начинот на пристап и за претплата, од 1 февруари 2017 година ќе информираме дополнително. При пренесувањето и преземањето на содржините од „Мета“, задолжително е атрибуирање и линкување.

Познати се добитниците на државната награда „Св. Климент Охридски“


       
Скопје, 28 ноември, 2016 - 12:11 (META) 

Фолклористот Марко Китевски е добитник на наградата „Св. Климент Охридски“ во областа на воспитанието и образованието. Награда за култура и уметност добија музичката уметница Гордана Јосифова-Неделковска, скулпторот Жарко Башески, поетесата Весна Стојчевска и театарската критичарка и публицистка Лилјана Мазова.

Оваа одлука ја донесе Одборот за доделување на државната награда „Св. Климент Охридски“ за 2016 година, за највисоко признание за долгогодишни остварувања во областа на воспитанието, образованието, културата, уметноста, здравството, заштитата и унапредувањето на човековата околина и во социјалната дејност од јавен интерес на Република Македонија.