Попоски и Заниер разговараа за случувањата во постизборниот период


       
Скопје, 9 март, 2017 - 17:00 (META) 

Шефот на македонската дипломатија во заминување, Никола Попоски, денеска со генералниот секретар на ОБСЕ, Ламберто Заниер, разговараше актуелната политичка ситуација во Република Македонија, како и за севкупната соработка на Македонија со ОБСЕ.

На средбата, како што стои во соопштението од МНР, Попоски ја нагласил корисноста од поддршката на Организацијата, која е посветена на изборни реформи, интеграција преку образованието и на процесот за интегрирање на Македонија во ЕУ.

„Воедно, соговорниците разменија и мислења за најактуелните прашања на политички план, во постизборниот период. Министерот Попоски јa истакна и важноста на регионалната соработка меѓу државите од Балканот, во согласност со најдобрите практики и стандарди прифатени во ОБСЕ. Во тој контекст, го посочи неодамнешниот министерски состанок на земјите од Балканот што цели кон заеднички пристап за побрз влез во ЕУ, како и договорениот неформален систем за координирање на активностите на групата држави во регионот, што се стремат кон членство во ЕУ“, стои во соопштението од МНР.