Почнува четвртото издание на меѓународниот филмски фестивал „Вач аут“


       
Тетово, 24 мај, 2016 - 15:44 (META) 

Вечерва во дворот на Музејот на комунистичката партија во Тетово, почува петто издание на Меѓународниот филмски фестивал „Вач оут“во организација на Центарот за балканска соработка „Лоја“. Свеченото отворање е во 19.30 часот, а првиот филм ќе биде прикажан во 20 часот. Фестивалот кој е уникатен во Македонија со проекции на отворено ќе трае четири дена.

– За овој фестивал аплицираа 240 филмови и ќе бидат прикажани најдобрите 27. Фестивалот ќе се одржи на отворено, што го прави уникатен во Македонија – изјави Александар Стојановски – Цули од Центарот за балканска соработка „Лоја“.

Со фестивалот велат од „Лоја“, сакаме да ги децентрализираме културните активности кои претежно се случуваат само во Скопје.

– Ние на овој фестивал не гледаме само како на уметничка понуда, туку и на децентрализација на културата. Сакаме со овој фестивал да ги раздвижиме младите, кои се однесуваат апатично во поглед на културните збиднувања и активности – изјави Бујар Љума од Центарот за балканска соработка.

За време на четирите фестивалски дена, ќе се прикажуваат филмови од различни жанрови, Во случај на врнежливо време и други временски неприлики, филмските проекции од фестивалот, ќе се прикажат во просториите на Центарот за балканска соработка „Лоја“.