Почина актерот Ацо Јовановски


       
Скопје, 19 март, 2016 - 9:31 (META) 

Синоќа во Скопје, на 85-годишна возраст, почина актерот Ацо Јовановски, бард на македонското глумиште, кој целиот свој работен век го помина во Драмскиот театар од Скопје.

Ацо Јовановски е роден на 31 декември 1930 во Скопје. Тој е од првата генерација дипломирани актери, а во текот на својата богата кариера работеше во театар, на филм и во телевизија. Има одиграно голем број врвни улоги, како во македонските, така и во југословенските претстави.

Јовановски има одиграно околу 40 филмски улоги.

Филмската кариера ја почнува со улогата во првиот македонски филм, „Фросина“ во 1952 година.

Ацо Јовановски  е единствениот македонски актер кој заедно со Петре Прличко ја има добиено наградата „Славица“.