ОН: Можен е пораст на злосторствата против човештвото во Венецуела


       
Њујорк, 11 септември, 2017 - 12:36 (META) 

Претседателот на Венецуела, Никола Мадуро, би можел да продолжи да ги урива демократските институции, а злосторствата против човештвото би можеле да се зголемат, изјави високиот претставник за човекови права на Обединетите нации, Зеид Рад ал Хусеин.

Тој рече дека постои можност да бидат извршени злосторства против човештвото, кои би можело да се докажат со понатамошна казнена истрага.

Од канцеларијата на високиот претставник на ОН за човекови права, минатиот месец соопштија дека припадници на венецуелските сили за безбедност извршиле големо кршење на човековите права при разбивање на демонстрациите против власта во земјата и дека демократијата во Венецуела е „одвај жива“.