„Охрид СОС“: Продолжува изградбата на хотелот во Лагадин без одобрение за градба


       
Охрид, 19 јуни, 2017 - 16:07 (META) 

Инвеститорот Никола Толевски ја воскресна изградбата на хотелот во Лагадин со кој се прекршуваат 13 закони, еден подзаконски акт и Уставот, и тој се гради без никакво одобрение за градба, велат од граѓанската иницијатива „Охрид СОС“.

По претставката што иницијативата ја доставила до Инспекцискиот совет, оттаму добиле одговор дека „градбата на објектот е повторно почната без никакво одобрение за градба“.

„Ги испративме истите информации и до Општина Охрид и до секторот урбанизам, од кои се бара итно прекинување на сите активности, издавање одобрение за отстранување на бесправниот објект и најстрого санкционирање на лицата што го прекршиле законот со обидот од 14 јуни 2017 година повторно да почнат со градежни работи“, информираат од иницијативата.

Од „Охрид СОС“ потсетуваат дека градењето без одобрение за градба повлекува повеќе санкции, меѓу кои и одземање лиценца на изведувачот, како и илјадници евра во глоби.

„Се сомневаме дека целта на инвеститорот Толевски е најбргу што може да изгради дивоградба што потоа ќе ја легализира. Многу сценарија се во игра и затоа бараме најитно издавање одобрение за отстранување на бесправната градба од страна на Општина Охрид, бидејќи објектот е Б-категорија и е во надлежност на општинските власти“, додаваат од „Охрид СОС“.