This page was exported from Meta.mk [ http://meta.mk ]
Export date: Sat Jan 19 4:04:22 2019 / +0000 GMT

Нобеловата награда за книжевност годинава нема да биде доделена
Шведската академија годинава нема да ја додели Нобеловата награда за книжевност, соопштија од Нобеловата фондација.

Работата на Шведската академија е во криза поради начинот на кој го решила случајот против сопругот на една од членките, која во меѓувреме дала отказ, по што истото го направиле и првиот човек на Академијата и уште четири членови.

Жан-Клод Арно, сопругот на поетот Катарина Фростенсон, е обвинет за сексуалено вознемирување на 18 жени.

Поради истрагите за обвинувањата и неможноста да се справи со овој случај, Академијата донела одлука да го одложи доделувањето на оваа награда.Од Академијата соопштија дека годинешниот добитник ќе биде прогласен заедно со добитникот за 2019 година.

Ова е најголем скандал кој ја погоди Нобеловата фондација од кога наградата е востановена од 1901 година.

Освен во периодот од шест години за време на светските војни, само во 1935 година се случило наградата да не биде доделена бидејќи немало соодветен кандидат кој ги задоволувал критериумите.
Post date: 2018-05-04 10:20:51
Post date GMT: 2018-05-04 08:20:51
Post modified date: 2018-05-04 10:23:51
Post modified date GMT: 2018-05-04 08:23:51
Powered by [ Universal Post Manager ] plugin. HTML saving format developed by gVectors Team www.gVectors.com