This page was exported from Meta.mk [ http://meta.mk ]
Export date: Tue Sep 25 9:37:20 2018 / +0000 GMT

НБРМ: Проекцијата за домашниот бруто-производ ќе биде помалa од 2,5 проценти
По падот на економската активност на домашниот бруто-производ (БДП) во второто тримесечје, показателите за третиот квартал даваат различни сигнали, се вели во заклучокот по одржување на редовната седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на Народна банка.

- Поволни движења се забележуваат во градежниот сектор и во трговијата, а воедно поволни се и сигналите што ги даваат и анкетните истражувања за економската доверба. Од друга страна, движењата во индустрискиот сектор се понеповолни во однос на вториот квартал. Сепак, расположливите податоци за третото тримесечје се ограничени, поради што тешко може да се формира прецизна оцена во поглед на динамиката на активноста во овој квартал - се вели во извештајот на НБРМ.

Во него се додава дека пониските остварувања во првата половина од годината создаваат надолни ризици за проекцијата на БДП од 2,5 проценти за цела 2017 година.
Post date: 2017-10-12 14:29:35
Post date GMT: 2017-10-12 12:29:35
Post modified date: 2017-10-12 14:29:35
Post modified date GMT: 2017-10-12 12:29:35
Powered by [ Universal Post Manager ] plugin. HTML saving format developed by gVectors Team www.gVectors.com