fbpx

Намалувањето на ДДВ од 18 на 5 отсто ќе ја поевтини храната во рестораните

-

Министерството за економија сè уште не одговорило на барањето на хотелските и на угостителски работници за намалување на данокот на додадена вредност (ДДВ) на храната од 18 на 5 проценти. Тие својата иницијатива ја доставиле пред повеќе од шест месеци.

– Ова намалување на ДДВ за храна би значело зајакнување на хотелските и на угостителски капацитети и нивен опстанок. Трошоците сега се големи и не одвојуваме средства за понатамошно работење – изјави заменик-претседателот на Здружението за угостителство и за туризам при Стопанска комора, Славе Сирачевски.

Тој додаде дека намалувањето на данокот на додадена вредност од 18 на 5 проценти, исто така, би значело и можност за намалување на цената на храната во рестораните и во хотелите.

Во моментов, ДДВ што го плаќаат угостителите на храната што се служи во рестораните како влезна суровина, се оданочува со 5 проценти, а на крајот вкупната услуга, во која влегува и материјалниот трошок, се оданочува со 18 проценти.

 

Нашите вести во вашето сандаче

Секој ден во 17 ч. добивајте ги вестите од Новинската агенција Мета директно на вашата електронска адреса.

Ве молиме одберете на кој начин сакате да добивате информации од нас:
Можете да се отпишете од оваа листа преку линкот на крајот од нашите пораки.

„Шорткат“: Апликацијата ДИА како асистент на лицата со дијабетес

Во вечерашното издание на емисијата „Шорткат“ ги имаме Ѓорѓина Ристовска и Марио Мијатовиќ - млади иноватори кои ја креираа апликацијата ДИА, како асистент на лицата со дијабетес. Инспирирани од...