Најчевска: Црвенковски ја отвори вратата и за ДПМНЕ и за владеењето на неправото во Македонија


       
Скопје, 20 април, 2017 - 15:39 (META) 

Професорката Мирјана Најчевска побара „да не се идеализира ниту една политичка партија или политичка гарнитура или поединец“.

Активистката за човекови права и политички аналитичар со остри зборови повика да се престане да се „идеализира“ Бранко Црвенковски:

„Човекот беше и е маалски мангуп (ни помалку ни повеќе), човек кој ја отвори вратата на владеењето на неправото и кој (меѓу другото) ја нанесе најголемата штета на Македонија – ја отвори вратата на дејствувањето на ДПМНЕ“, пишува Најчевска на својот фејсбук-профил.

Најчевска е конзистентна во ставот кон бившиот лидер на СДСМ.

Точно пред една година, на 18 април 2016 година, на истата тема – Црвенковски – напиша:

„За мене тој е мртов политичар. Човек кој направи премногу грешки, кој го отвори патот на денешното урнисување на владеењето на правото и кој од најлични побуди одби да се воспостават контролните механизми и на независното судство. Мислам дека беше преблаго казнет со тргање од политичката сцена“.