Наградата „Ристо Шишков“ годинава во рацете на актерот Зијах Соколовиќ


       
Штип, 13 септември, 2016 - 19:55 (META) 

Претставата „Мечка“ на Чехов со интеракција на џез-трио на сцената, му ја донесе на Зијах Соколовиќ единствената актерска награда на Фестивалот на камерен театар „Ристо Шишков“. Соколовиќ, откако ја прими наградата за највисоко актерско остварување, направи споредба меѓу актерите од овие простори и тие во Европа.

– Свеста за актерот се затвора во некои мали географски рамки. Живеам во Австрија и го подразбирам светот без граници и без оглед што ние политички мислиме, таму конкуренцијата е многу голема и фантазијата е пресудна како облик на комуникација. Не верата, не партијата, не националната припадност. Тоа што не сум роден Австриец е доказ дека, сепак, таму се цени квалитетот, додека овде се живее некако доста ограничено – изјави Соколовиќ.

Актерот кој играше на сцената на речиси сите југословенски театри, сега е професор на актерска академија во Виена и амбасадор на добра волја на УНДП, со бројни добротворни проекти.

На завршната вечер на фестивалот, беа доделени и наградите на „Нета“ (Нова тетарска асоцијација). Од македонските уметници, режисерот Мартин Кочовски ја доби наградата за современа интерпретација, додека наградата за режија отиде во рацете на Слободан Унковски за претставата „Солун – град на духови“. Студентите од ЕСРА од класата на Мето Јовановски ја понесоа наградата за најдобар дебитантски настап.