This page was exported from Meta.mk [ http://meta.mk ]
Export date: Sat Dec 15 21:51:35 2018 / +0000 GMT

МПЦ побарала од Бугарската православна црква да ѝ биде црква - мајка
Светиот синод на Македонската православна црква – Охридска архиепископија испратил писмо до Бугарската православна црква во кое бара од неа да ѝ биде црква - мајка ако ја признаат афтокефалноста на МПЦ-ОА, објави емисијата „Вера и општество“ на Бугарската национална телевизија (БНТ).

Писмото е испратено на 9 ноември до Светиот синод на Бугарската црква, по редовна седница на МПЦ-ОА во Скопје, на која било едногласно одлучено да се упатат одредени предлози и барања до сестринската црква.

„Македонската православна црква – Охридска архиепископија ќе ја препознае и ќе ја признае Бугарската православна црква – Бугарска патријаршија како мајка - црква, која прва ја прифаќа и признава нејзината автокефалност, истата ја обзнанува и ја актуелизира, ја претставува и се застапува за неа пред Вселенската патријаршија и пред другите помесни цркви“, се нагласува во писмото.

Синодот од Скопје бара од БПЦ да воспостави „евхаристичко единство со возобновената Охридска архиепископија во лицето на Македонската православна црква“.

Со евентуалното потпишување меѓу двете цркви, се бара воспоставување единство меѓу двете епископии, што ќе биде основа за „евхаристичко единство и со епископиите од другите помесни православни цркви“.

МПЦ се надева на прифаќање на нејзините предлози од Светиот синод на БПЦ „за доброто на севкупната црковна целост“.

Post date: 2017-11-19 09:59:39
Post date GMT: 2017-11-19 08:59:39
Post modified date: 2017-11-20 09:29:16
Post modified date GMT: 2017-11-20 08:29:16

Powered by [ Universal Post Manager ] plugin. MS Word saving format developed by gVectors Team www.gVectors.com