Москва: Македонија на сила се турка во НАТО


       
Москва, 13 јули, 2018 - 16:34 (META) 

Откако вчера Македонија и официјално доби покана за преговори за членство во НАТО, Москва оценува дека Македонија насила се турка во НАТО.

-Внесувањето на Македонија во НАТО со присила, само потврдува дека политиката на „отворени врати“ стана цел сама за себе и алатка да се стекне контрола врз геополитичка територија – вели портпаролката на руското министество за надворешни, Марија Захарова.

Премиерот Заев денеска само кратко одговори дека не ја слушнал информацијата и дека Македонија повеќе од две децении се обидува да стане земја членка на НАТО.

Македонија беше и дел од прашање до американскиот претседател Трамп на самитот на Алијансата каде го прашаа дали очекува зголемување на руското влијание врз дестабилизација на Балканот по поканата за Македонија, на што претседателот на САД не даде никаков одговор.