This page was exported from Meta.mk [ http://meta.mk ]
Export date: Mon Feb 18 18:56:49 2019 / +0000 GMT

ММФ го намали предвидениот раст за македонската економија од 2,8 на 1,6 отсто
Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) во есенскиот извештај „Перспективите на светската економија“ предвидува дека економскиот раст на Македонија годинава ќе биде 1,6 проценти, што е намалување во однос на претходната проценка од 2,8 отсто.

ММФ за наредната година прогнозира дека домашниот бруто-производ (БДП) на Македонија ќе порасне за 2,6 проценти, а до 2023 година ќе биде со годишен пораст од 3,4 отсто.

Од земјите во регионот годинава највисок раст ќе имаат Албанија, Србија и Косово четири отсто, Црна Гора 3,7 отсто, Бугарија 3,6,  БиХ 3,2 отсто и Хрватска 2,8 проценти.

Светската економија и оваа и наредната година ќе порасне за 3,7 проценти, наместо претходно предвидените 3,9 проценти.
Post date: 2018-10-09 17:01:56
Post date GMT: 2018-10-09 15:01:56
Post modified date: 2018-10-09 17:01:56
Post modified date GMT: 2018-10-09 15:01:56
Powered by [ Universal Post Manager ] plugin. HTML saving format developed by gVectors Team www.gVectors.com