This page was exported from Meta.mk [ http://meta.mk ]
Export date: Wed Dec 19 10:10:25 2018 / +0000 GMT

Министерство за култура: Нема причини да запре реконструкцијата на Али-пашината џамија во Охрид
Комисијата од стручни лица, која Министерството за култура ја формираше заради испитување на реконструкцијата на Али-пашината џамија во Охрид, заклучила дека нема основа министерот за култура да нареди прекинување на работите.

Реконструкцијата на оваа џамија, која треба да добие високо минаре од 32 метри предизвика бурни спротивставувања во Охрид и во земјава, со забелешка дека минарето ќе доминира над Чаршијата. Реконструкцијата, инаку, е по проект на Заводот за заштита на спомениците на културата и музеј од Охрид, кој предвидува минарето да се изѕида до височината што ја имало во 16 век.

Сега за реконструкцијата ќе се бара и мислење од УНЕСКО.

„Работната група дојде до заклучок дека министерот за култура нема основа да ги запре работите, но ги охрабруваме сите надлежни институции да постапуваат доколку имаат индиции за прекршување на законските процедури. Работната група препорача, а Министерството ќе достави барање до УНЕСКО за стручно мислење - дали е во склад со стандардите за заштита на градот да се реконструира објектот во такви димензии“, соопшти Министерството за култура.
Post date: 2018-02-07 13:41:31
Post date GMT: 2018-02-07 12:41:31
Post modified date: 2018-02-07 13:41:31
Post modified date GMT: 2018-02-07 12:41:31
Powered by [ Universal Post Manager ] plugin. HTML saving format developed by gVectors Team www.gVectors.com