This page was exported from Meta.mk [ http://meta.mk ]
Export date: Thu Jan 17 15:27:53 2019 / +0000 GMT

Мијатовиќ од денеска нова комесарка за човекови права на Советот на Европа
Поранешната претставничка на ОБСЕ за слобода на медиумите, Дуња Мијатовиќ, од денеска ја презема должноста комесар за човекови права на Советот на Европа и е првата жена која е на таа функција.

Мијатовиќ изјави дека нејзин приоритет ќе биде да се обезбеди примена на постоечки норми и почитување на човековите права и додаде дека за тоа е потребна политичка волја но и ангажирање на целото општество.

„Имам за цел да ја продолжам работата на претходните комесари и да ја одржам способноста на оваа институција, брзо и ефикасно да реагира во заштитата на човековите права. Верувам дека човековите права се универзални и ниту една земја не е надвор од нив“ , изјави Миајтовиќ.

Таа оцени дека најважно е да се постигне повторна афирмација и посветеност на човековите права и да се врати довербата во нивната важност.

Таа беше избрана од Советот на Европа на јануарското заседане и го наследува Нилс Муижниекс, а мандатот и трае шест години.
Post date: 2018-04-03 10:16:29
Post date GMT: 2018-04-03 08:16:29
Post modified date: 2018-04-03 10:16:29
Post modified date GMT: 2018-04-03 08:16:29
Powered by [ Universal Post Manager ] plugin. HTML saving format developed by gVectors Team www.gVectors.com