!На 1 февруари 2017 година, завршува промотивниот период на слободно користење, без регистрација и без претплата, на содржините на „Мета“, кое беше воведено за да им овозможиме полесен пристап на корисниците до навремени и проверени вести. За начинот на пристап и за претплата, од 1 февруари 2017 година ќе информираме дополнително. При пренесувањето и преземањето на содржините од „Мета“, задолжително е атрибуирање и линкување.

Малта го презеде претседавањето со ЕУ


       
Ла Валета, 1 јануари, 2017 - 12:42 (META) 

Малта од денеска го презема шестмесечното ротационо претседавање со Советот на ЕУ од Словачка.

Како приоритети за време на својот мандат, ги постави прашањата поврзани со миграцијата, безбедноста, единствениот европски пазар, како и соседската политика и поморскиот сектор.

– Малтешкото претседавање останува посветено на процесот на проширување. Проширувањето на ЕУ е долготраен процес кој бара силни реформи од земјите кандидатки – изјави портпаролката на претседателството на Малта, Венди Борг.