Македонски уметници се претставуваат на Венециското биенале


       
Венеција, 8 мај, 2015 - 13:54 (META) 

На Биеналето на уметноста во Венеција, македонскиот павилјон беше отворен во просториите на „Сале д’Арми“, во изложбениот простор „Арсенале“. На оваа престижна манифестација, Македонија е претставена со проектот „Ние сите сме сами во ова“, на ликовните уметници Христина Ивановска и Јане Чаловски.

– Биеналето  во  Венеција  е  од  големо  значење  за  промоција  на македонската култура и уметност, пред земјите-учеснички од целиот свет. Истовремено, тоа е можност да се укаже на разновидноста на уметничките позиции, репрезентативните потенцијали и значењето на работата на македонските автори, кои дејствуваат на нашата и на интернационалната уметничка сцена – истакна заменик-министерот за култура, Драган Недељковиќ.

Биеналето на уметноста во Венеција, на кое годинава учествуваат 53 земји од светот, годинава се одржува на тема „Сите иднини на светот“. Оваа најголема светска уметничка манифестација за јавноста е отворена од 9 мај до 22 ноември.