Македонските приказни добија нов модерен идентитет во едицијата „Бајки од Македонија“


       
Скопје, 13 мај, 2016 - 15:21 (META) 

Едицијата „Бајки од Македонија“, составена од четири бајки од македонското народно творештво, веќе е достапна за љубителите на пишаниот збор.

„Бајки од Македонија“ е составена од четири приказни од македонската усна традиција, и тоа „Двата цара“, „Момчето што се скри во златното јаболко“, „Девојчето и дванаесетте месеци“ и „Вејко Северко“.

Илустрациите за овие бајки ги изработи младата илустраторка Катерина Николовска, чие идејно решение беше избрано за најдобро на јавниот конкурс објавен за оваа цел во конкуренција од 38 пристигнати решенија.

Идејата е создавање на модерен бренд базиран на традиционални вредности и на свежи креативни идеи.

Победничкото решение беше наградено со парична награда од 200.000 денари, а наградата ја обезбедува Движењето за поддршка на креативноста „Иво Лауренчиќ – Браво сине“.