!На 1 февруари 2017 година, завршува промотивниот период на слободно користење, без регистрација и без претплата, на содржините на „Мета“, кое беше воведено за да им овозможиме полесен пристап на корисниците до навремени и проверени вести. За начинот на пристап и за претплата, од 1 февруари 2017 година ќе информираме дополнително. При пренесувањето и преземањето на содржините од „Мета“, задолжително е атрибуирање и линкување.

Македонскиот автор Шипинкаровски награден на фестивал во Хрватска


       
Охрид, 20 ноември, 2016 - 18:01 (META) 

Македонскиот автор Петко Шипинкаровски ја доби главната меѓународна награда на фестивалот „Денови на пријателите на книгата“, кој денеска заврши во Ријека, Хрватска.

Наградата, во Градското собрание на Ријека, му беше врачена за придонесот во културата и за меѓународната соработка, додека за творештвото на Шипинкаровски говореше Васил Тоциновски.

Примајќи ја наградата „Книжевно перо“ на Хрватското книжевно друштво од Ријека, Шипинкаровски истакна дека соработката ќе продолжи за уште поголемо афирмирање на хрватската и на македонската литература и култура.

Македонската литература во Ријека ја претставуваат Васил Тоциновски, Петко Шипинкаровски и Виолета Сековска, како и македонската поетеса што живее во Задар, Мирјана Мајиќ.