Раководството на палестинското движење Фатах денеска на конференција едногласно повторно му додели на претседателот Махмуд Абас уште еден петгодишен мандат.

Претставникот на партијата, Салим Заноун, побара од делегатите на собирот со консензус да го поддржат Абас.
Повеќе стотини делегати станаа и му аплаудираа на Абас, кој потоа го прегрна Заноун.

Се очекува петдневната конференција да ја зацврсти контролата на Абас во Фатах и да го маргинализира неговиот главен ривал Махмуд Дахлан, кој се наоѓа во егзил.