This page was exported from Meta.mk [ http://meta.mk ]
Export date: Wed Mar 20 13:23:01 2019 / +0000 GMT

Лешница - „Швајцарија на Шара“ го одзема здивот со боите и пределите
Екипата на Проектот за зајакнување на иновативен туризам (СТЕП), во својата мисија да ги истражи и промовира туристичките вредности на Македонија неодамна ја посети долината Лешница на Шар Планина, еден од најубавите предели во земјава, со глетки од кои се зема здивот.

Комбинацијата на карпите со вегетацијата, надополнето со водопадите и неколкуте водотеци, неизбежно потсетува на Швајцарија.

Членовите на екипата на СТЕП велат дека навистина се исплатува човек да се помачи да отиде во Лешница, посебно сега во есен, кога на падините жолтата боја на некои од листопадните дрвја создава вистинска уметност во спој со зелената боја на четинарите.

- По повеќе од еден час патување со теренско возило, кога дојдовме таму се почувствувавме како да сме во рајот - велат тие.

Овој проект со грант од Програмата ИПА 2 на ЕУ го спроведуваат Фондацијата „Метаморфозис“, Центарот за регионален развој Полог и Советот на Округот Елбасан од Албанија. Целта е да се промовира енергичен туристички сектор кој ефикасно се прилагодува на потребите на домашните и меѓународните пазари и придонесува за забрзување на растот и стимулирање на отворањето нови работни места во прекуграничната туристичка зона помеѓу Македонија и Албанија.

Post date: 2018-10-30 09:41:14
Post date GMT: 2018-10-30 08:41:14
Post modified date: 2018-10-30 09:53:34
Post modified date GMT: 2018-10-30 08:53:34

Powered by [ Universal Post Manager ] plugin. MS Word saving format developed by gVectors Team www.gVectors.com