Лавров: Референдумот е сè понепопуларен метод за проверка на расположението на народот


       
Белград, 19 февруари, 2018 - 11:49 (META) 

Проширувањето на НАТО е грешка и истовремено претставува кршење на „џентлменскиот договор“ меѓу САД и повеќето европски земји (дека Алијанската нема да се шири кон исток) од 1990-те години, вели шефот на руската дипломатија Сергеј Лавров, во интервју за српската новинска агенција „Бета“.

Прашан за конкретен став за Македонија, Лавров дипломатски вели дека не издвојуваат никого и дека зборуваат за она што го гледаат и што го мислат и додава дека приемот на Црна Гора во НАТО бил „апсолутно вештачки и непотребен“.

– Ние разгледуваме се без да исклучуваме која било од страните. Верувам дека приемот на Црна Гора беше апсолутно вештачки и непотребен. Патем, внимавајте, методите за проверка на расположението на народот, како што е референдумот, стануваат се помалку популарни во процесот на носење на судбоносни одлуки – подвлекува шефот на руската дипломатија.