This page was exported from Meta.mk [ http://meta.mk ]
Export date: Wed May 23 21:58:20 2018 / +0000 GMT

„Лавиринт“ нова книга од Ристо Лазаров
Издателството „Везилка 2011“ ја објави новата, 32. поетска книга „Лавиринт“ од Ристо Лазаров. Како и последните десетина книги на овој автор, и оваа содржи 50 песни, седум циклуси со седум песни и една воведна песна.

Авторот на поговорот кон книгата, професорот Ферид Мухиќ, оваа книга ја нарекува поетска ревизија на архетипските митови. Класичните антички митови, оценува Мухиќ, од Тројанската војна и сите најважни херои и ликови што одиграле клучна улога во овој настан опеан од Хомер, преку Зевс и Хермес.

Инаку, „Лавиринт“ пред извесно време беше одбиена на конкурсот на Министерството за култура за финансирање на проекти од национален интерес за 2017 година.
Post date: 2017-03-13 10:16:09
Post date GMT: 2017-03-13 09:16:09
Post modified date: 2017-03-13 10:16:09
Post modified date GMT: 2017-03-13 09:16:09
Powered by [ Universal Post Manager ] plugin. HTML saving format developed by gVectors Team www.gVectors.com