Кратка ерупција на вулканот на Алјаска


       
Вашингтон, 3 јули, 2017 - 14:49 (META) 

Вулкан на Алјаска денеска на кратко еруптираше исфрлајќи пепел до висина од околу 11.000 метри, соопшти денеска американската опсерваторија за надгледување на вулканските активности.

Службата навела дека ерупцијата на вулканот се случила по полноќ, на Алеутскиот Архипелаг и траела 16 минути.

Вулканот на Богословскиот Остров, околу 1.400 километри југозападно од Енкориџ, периодично испушта пепел од средината на декември минатата година.

Алеутскиот Архипелаг, кој се наоѓа во Беринговото Море, има вулканско потекло.