Казуо Ишигуро е добитникот на Нобеловата награда за литература за 2017 година


       
Стокхолм, 5 октомври, 2017 - 19:54 (META) 

Британскиот писател Казуо Ишигуро е добитник на Нобеловата награда за литература за 2017 година, соопшти денеска Шведската академија.

Академијата во образложението за изборот истакна дека романите на Ишигуро имаат „голема емоционална сила“ и дека во нив авторот „ја разоткрива бездната под нашето илузорно чувство за поврзаност со светот“.

Во конкуренција за Нобеловата награда за литература за оваа година беа Маргарет Етвуд, Нгуги Ва Тионго и Харуки Мураками, кои важеа за фаворити.

Казуо Ишигуро досега има објавено осум книги, кои се преведени на повеќе од 40 јазици. Негово најпознато дело е романот „Остатоците од денот“ од 1989 година, за кој ја доби и престижната награда „Букер“.

„Во прв момент кога слушнав, помислив дека е измама. Ова е огромна чест за мене, особено затоа што влегувам во друштвото на најголемите писатели во историјата“, изјави Ишигуро, кој е роден во јапонскиот град Нагасаки, но од детството живее во Велика Британија.