Карл Билт денеска е во Скопје


       
Скопје, 17 април, 2017 - 12:58 (META) 

Поранешниот шеф на шведската дипломатија, Карл Билт, преку својот твитер-профил најави дека денеска ќе дојде во Скопје. Иако нема објавено детали за посетата, тој на својот твитер-профил исто така напиша: „Нема изгледи за крај на уставната криза во Скопје. Разликите во ставовите помеѓу политичките партии се се подлабоки. Ситуацијата е мошне сериозна.“

Неофицијално, Билт ќе се сретне со лидерите на политичките партии за да даде свои препораки за излез од политичката криза.

Билт пред повеќе од еден месец, исто така преку својот твитер-профил, праша дали Европската народна партија (ЕПП) ќе реагира на политичката криза во Македонија, споделувајќи анализа за политичката ситуација во државата.

„Македонската владејачка партија си игра со оган во регион со сè поголема нестабилност. Дали ЕПП ќе реагира?“, праша Билт.