This page was exported from Meta.mk [ http://meta.mk ]
Export date: Sat Dec 15 21:21:22 2018 / +0000 GMT

Канческа Милевска не се чувствува виновна во случајот „Тендери“ за Музејот на ВМРО
Поранешната министерка за култура Елизабета Канческа Милевска рече дека не се чувствува виновна за кривичното дело што и се става на товар во случајот „Тендери“ на СЈО во кој таа е првообвинета.

Канческа Мислевска на денешното рочиште кажа дека го разбира обвинението како текст, но не разбира на кој начин постои злоупотреба.

- Го разбирам тоа што е напишано, но не можам никаде да најдам каде има злоупотреба во обвинението - рече Канческа Милевска пред Судискиот совет.

Таа тврди дека заедно со останатите две обвинети, кои биле вработени во Министерството, работеле според сите законски прописи и процедури. Тие исто така на денешното рочиште рекоа дека го разбираат обвинението и дека не чувствуваат вина.

Судијата Осман Шабани соопшти дека не го прифаќа барањето на адвокатите на обвинетите да им бидат доставени „бомбите“ врз основа на кои СЈО го темели обвинителниот акт. Тој рече дека станува збор за пет аудио материјали кои обвинетите можеле да ги преслушаат во просториите на СЈО, поради што предлогот го одби како неоснован.

Случајот „Тендери“ се однесува на изградбата на Музејот на ВМРО. Според обвинението, градежната компанија „Бетон“ од Штип била фаворизирана и по барање на тогашната министерка за култура фирмата почнала со изведување градежни работи уште пред да биде потпишан договорот за јавна набавка.

Post date: 2018-03-13 11:34:07
Post date GMT: 2018-03-13 10:34:07
Post modified date: 2018-03-13 11:34:07
Post modified date GMT: 2018-03-13 10:34:07

Powered by [ Universal Post Manager ] plugin. MS Word saving format developed by gVectors Team www.gVectors.com