Кампања на „Мобилност“: „И мојот глас се брои“


       
Тетово, 16 ноември, 2016 - 14:10 (META) 

За време на денешната кампања „И мојот глас се брои“, членовите на здружението „Мобилност“ сликовито посочија со кои проблеми се соочуваат додека се движат низ Тетово.

За да пристигнат до седиштето на нивното здружение, тие мораа да се движат по улица ризикувајќи ги своите животи. Тротоарите беа узурпирани од автомобили и од трактори на кои се продава зеленчук.

– Тротоарите се високи и не можеме да се качиме со нашите колички, а и да се качиме со триста маки, веднаш наидуваме на паркирани возила на тротоарите и мора пак да се симнеме на улица, каде продолжува нашата голгота – вели Абдимсамет Џини.

Членовите на „Мобилност“ велат дека ретко која институциија има направено рампи за инвалидизираните лица.

– Во последно време се соочуваме со проблеми со паркирањето во градот, а на патарините почнаа да ни наплаќаат билет – велат лицата со посебни потреби.

Претседателот на здружението „Мобилност“, Велибор Јакимовски, уште еднаш ги потсети институциите да преземат итни чекори за подобрување на инфаструктурата во градот, со што треба да се олесни движењето на инвалидизираните лица.

– Ако институциите конечно решат да ни излезат во пресрет на нашите барања во однос на подобрување на инфраструктурата, нека не го прават тоа без нас, затоа што ние најмногу ги знаеме нашите потреби – изјави Јакимовски.

Здружението „Мобилност“ има 700 члена.