!На 1 февруари 2017 година, завршува промотивниот период на слободно користење, без регистрација и без претплата, на содржините на „Мета“, кое беше воведено за да им овозможиме полесен пристап на корисниците до навремени и проверени вести. За начинот на пристап и за претплата, од 1 февруари 2017 година ќе информираме дополнително. При пренесувањето и преземањето на содржините од „Мета“, задолжително е атрибуирање и линкување.

„Јутјуб“ сега поддржува видеосодржини со 8к


       
Вашингтон, 10 јуни, 2015 - 15:30 (META) 

Видеостандардот 720 пиксели постепено се заменува со 1.080 пиксели, а новиот 4K (4.000 пиксели) станува сè пораспространет. Сепак, изгледа дека 8K е следниот чекор за „Јутјуб“. Компанијата официјално нема соопштено, но веќе почна да става видеосодржини со поддршка за 8K (8.000 пиксели).

Во моментов само неколку видеозаписи се достапни во резолуција 8K .

Проблемот, кога станува збор за видеосодржините со резолуција 8K, е во достапноста на монитори што ја поддржуваат. Постојат само телевизори со резолуција 8K, но тие тешко се наоѓаат и чинат премногу. Во секој случај, опцијата за прикажување 8K-видеосодржини на „Јутјуб“ е тука, а оние кои се во можност, можат и да пробаат.

Сепак, важно е да имате брза интернет-конекција.