Јункер: На Западен Балкан сакаме да му понудиме недвосмислена европска перспектива


       
Стразбур, 15 март, 2017 - 15:23 (META) 

Претседателот на Европската комисија, Жан-Клод Јункер, денеска за време на пленарно заседание на Европскиот парламент во Стразбур изјави дека Западен Балкан е најкомплицираниот регион во Европа и ја повика Европската Унија да му се посвети на регионот.

Јункер и претседателот на Европскиот совет, Доналд Туск, ги известија европските пратеници за дебатата што минатата недела ја имаа лидерите на ЕУ за ситуацијата на Западен Балкан.

Претседателот на ЕК ја појасни својата изјава за проширувањето на ЕУ, дадена на почетокот на неговиот мандат.

– Кога на почетокот на мојот мандат реков дека нема да има ново проширување до 2019 година, тоа создаде конфузија на Западен Балкан. Сепак, ние ги продолживме разговорите и пристапните преговори со државите од тој регион – нагласи Јункер и додаде дека
Комисијата сака да им понуди на земјите од Западен Балкан недвосмислена европска перспектива.