Јубилеј на МАНУ – 50 години темелник на македонската наука, јазик, култура и историја


       
Скопје, 9 октомври, 2017 - 22:42 (META) 

Македонската академија на науките и на уметностите (МАНУ) даде голем придонес во изградбата на современата македонска држава, континуирано ја поттикнува и ја развива научната мисла и работи на негувањето и на унапредувањето на уметностите, изјави вечерва во Македонската опера и балет претседателот Ѓорге Иванов, на свечената академија посветена на 50-годишнината од основањето на МАНУ.

– Многу често, академиите се плод на независноста. Но, во нашиот случај, Академијата не само што ѝ претходеше, туку и создаде услови за независноста на Република Македонија. Академијата поттикнува и врши проучувања на прашања од битно значење за македонската национална култура и за општиот развој на нашата држава – истакна Иванов, кој е покровител на свечената академија.

Иванов рече дека неопходно е функционално партнерство меѓу државата и науката заради носење мудри одлуки и креирање политики темелени на научна основа. Тој рече дека Македонија е исправена пред големи предизвици за кои мора да се бараат решенија, но дека не смее да се отстапуваа од принципите за нашето постоење и опстојување.

Претседателот на МАНУ, Таки Фити, се осврна на почетоците на Академијата, истакнувајќи дека развојот на МАНУ потврдува дека уште од првите декади по формирањето, Академијата навлегла во фазата на нејзината зрелост и израсна во темелник на македонската наука, јазик, култура, историја и во еден од стожерите и симболите во државноста на Македонија.

Фити во име на МАНУ порача дека Македонија била и е мултикултурна земја и дека е потребна изградба на нов и обединет Балкан. Во тој контекст, Фити го поздрави Договорот за пријателство и за соработка на Владата на Македонија со Бугарија.

Во рамки на одбележувањето, на кое присуствуваа премиерот Зоран Заев, претседателот на Собранието, Талат Џафери, пратеници, министри во Владата, претседатели на академии на земјите од регионот и амбасадори, покрај музичката програма, беше прикажан и филмот „50 години МАНУ“.