Јубилеен концерт на Македонска филхармонија


       
Скопје, 18 декември, 2014 - 16:54 (META) 

Македонската филхармонија вечерва, во 20 часот, во Македонската опера и балет, ќе има концерт со наслов „Го славиме јубилејот“. Концертот ќе биде по повод прославата на 70 години од основањето на најстарата национална музичка институција во земјава. На концертот како солист ќе настапи Русинот Борис Брезовски на пијано, а диригент ќе биде Дмитри Лис. Програмата се состои од две дела од Петар Илич Чајковски – Концертот за пијано и оркестар бр. 1 во Бе-мол и Петта симфонија во Е-мол.

Филхармонијата годината ќе заврши со традиционалниот Новогодишен симфониски концерт за најмладите, што ќе се одржи на 21 декември во 12 часот во „Универзална сала“ и со празничниот џез-концерт на 25 декември во Македонскиот народен театар во 20 часот.

Македонската филхармонија 2015 година ќе ја почне на 7 јануари, со пладневен коцерт во духот на најголемиот Христијански празинк, Божик.