This page was exported from Meta.mk [ http://meta.mk ]
Export date: Fri Nov 16 20:27:49 2018 / +0000 GMT

Јордан Манасиевски, единствен од Македонија на Биеналето за современа уметност во Палермо
Познатиот ликовен уметник Јордан Манасиевски, кој живее и создава во Охрид, беше единствениот македонскиот учесник на Биеналето за современа уметност, кое од 9 до 12 март се одржа во италијанскиот град во Палермо.

На Биеналето беа претставени 60 избрани дела од европски и од американски автори кои го одбележуваат современото сликарство во почетокот на 21 век, а го организираа познатите италијански куратори за современа уметност, Паоло Леви и Сандро Серадифалко.

Манасиевски  на Биеналето беше застапен со делото „Ти благодариме Мајко за твојот дар“, слика масло на платно изработена во 2017 година.

Критика го претстави сликарството на Јордан Манасиевски, како современик чии дела имаат висока естетска и креативна вредност со музејски критериум.

Во ексклузивната печатена монографија од Биеналето ќе бидат презентирани селектираните автори, меѓу кои и Манасиевски.

Јордан Манасиевски сè повеќе ја зацврстува својата позиција на големо уметничко име на светската ликовна мапа. Носител е на светски бројни признанија, како тоа од  „Кембриџ“, светскиот храм на знаењата и на постигнувањата, од каде му е доделен медалот „Личност на годината“ за 2013 година, единствен од областа на уметничката дејност .

Интернационалниот биографски центар од овој британски град, го забележа во книгата на најзначајни личности од светот.

Во последниве пет години, тој ги освои Париз, Токио, Њујорк и Фиренца и други светските уметнички метрополи и салони, од каде се врати со ласкави признанија и награди.

На парискиот „Есенски салон“ во 2009 година, со делото „Пред величествената порта“, беше официјален кандидат за главната награда на манифестацијата. За своето дело „Молитва за радоста“, Манасиевски ја доби специјалната награда на Јапонската асоцијација за современа уметност. Изложуваше во Токио, Њујорк и во Фиренца и на други места. Во 2009 година, Манасиевски ја доби и специјалната награда на Светската галерија за цртеж на „Остен“ во Скопје.

Владимир Величковски, професор по историја на уметноста, за  Манасиевски ќе забележи: „Во најновата серија слики, авторот ја отфрла стварноста како директен предизвик, во интерес на создавањето слики од имагинацијата“.

Post date: 2017-03-13 09:40:59
Post date GMT: 2017-03-13 08:40:59
Post modified date: 2017-03-13 09:40:59
Post modified date GMT: 2017-03-13 08:40:59

Powered by [ Universal Post Manager ] plugin. MS Word saving format developed by gVectors Team www.gVectors.com