Изборот на заменик на Зврлевски одложен, Аневски не обезбеди кворум


       
Скопје, 24 август, 2017 - 12:28 (META) 

Советот на јавни обвинители поради немање кворум ја одложи денешната седница за избор на заменик на разрешениот државен јавен обвинител Марко Зврлевски, кој ќе треба да ја врши оваа функција до изборот на нов Јавен обвинител.

Седницата, како што соопшти претседателот на Советот на јавни обвинители, Петар Аневски е презакажана за 29 август.

Аневски изјави дека привремениот шеф на државното јавно обвинителство ќе биде избран од редот на постојните јавни обвинители во државното јавно обвинителство и дека обвинителката од скопското јавно обвинителство, Гордана Гешковска, не влегува во изборот на заменик на Зврлевски до именување на нов Јавен обвинител во Собранието на Република Македонија.

Собранието во четвртокот, минатата недела го разреши Марко Зврлевски од функцијата државен јавен обвинител, а во вторникот оваа недела, Владата ја почна постапката за избор на нов шеф на Јавното обвинителство. Сега на потег е Собранието кое, на предлогот на Владата, треба да распише оглас за именување на државен јавен обвинител.