Институциите затворени, а граѓаните отсечени од носењето одлуки


       
Скопје, 13 октомври, 2016 - 16:05 (META) 

Има многу инструменти и механизми со кои граѓаните и граѓанските организации можат да учествуваат и преку кои можат да придонесат во доброто владеење, но не ги користат затоа што не знаат дека постојат, а и не им се дава доволно време да ги искористат. Ова е заклучокот од дискусијата и од работилницата за состојбата со доброто владеење и препораките за нејзино подобрување, организирани од Фондацијата за интернет и општество „Метаморфозис“.

Во рамките на дискусијата, повеќе претставници од граѓанскиот сектор од Македонија ги претставуваа состојбите со доброто владеење во земјава, а потоа ги анализираа начините на подобрување на ситуацијата со претставници на невладини организации од Босна и Херцеговина, Србија и од Чешка.

Бардил Јашари, директор на Фондацијата „Метаморфозис“, вели дека овој проект ќе придонесе преку новите технологии, зборот на граѓаните да биде посилен, потранспарентен, а државните институции да бидат поотчетни за да се зајакне демократијата.

– Граѓаните се отсечени од процесот на донесување одлуки. Невладините организации треба да ги поттикнат граѓаните да ги користат инструментите и алатките, но треба да има и добра волја од страна на државните институции. Во Македонија има тенденција за намалување на довербата на граѓаните кон институциите, но, сепак, имаме причини да бидеме оптимисти затоа што државите вклучени во овој проект имаат европска перспектива – вели Јашари, кој додаде дека македонските државни институции во моментов се многу затворени.

action see vishegrad 3

Ако немаме добро владеење, тогаш нема да имаме задоволни граѓани, вели Гордана Димитровска од Министерството за информатичко општество и администрација.

– Реформата на јавна администрација треба да ги даде основите за да може ги пресретне предизвиците на доброто владеење. Не можеме да зборуваме за одговорност ако немаме владеење на правото. За пофалба е што имаме масовно вклучување на граѓанските организации во третиот Национален акциски план за отворено владино партнерство. Повеќе од 490 организации се вклучија, а имавме повеќе од 100 мерки кои ги имплементиравме – вели Димитровска, која пред почетокот на настанот одби да даде изјава за медиуми, при што новинарите ја обвинија дека присуствува на настан поврзан со транспарентност, а таа не е транспарентна.

Овој настан е дел од проектот „ACTION Visegrad SEE“, чија цел е промоција на динамично граѓанско општество, кое ефикасно ги мобилизира граѓаните за нивно активно ангажирање за прашања поврзани со доброто владеење и кое влијае на политиките и на процесот на донесување одлуки, како на национално, така и на регионално ниво во Западниот Балкан.