!На 1 февруари 2017 година, завршува промотивниот период на слободно користење, без регистрација и без претплата, на содржините на „Мета“, кое беше воведено за да им овозможиме полесен пристап на корисниците до навремени и проверени вести. За начинот на пристап и за претплата, од 1 февруари 2017 година ќе информираме дополнително. При пренесувањето и преземањето на содржините од „Мета“, задолжително е атрибуирање и линкување.

Има место за страв – не знаеме како се градело последните 20 години


       
Скопје, 13 септември, 2016 - 17:33 (META) 

Проф. д-р Михаил Гаревски за „ТВ Нова“ даде изјава во врска со стабилноста на објектите во Скопје и околу чувството на загрозеност кај граѓаните, која ја оценуваме како недоследна, пишува „Вистиномер“.

„Нема место за паника и од друг аспект, бидејќи – секогаш кога зборувам, зборувам за зградите кои што се градени после земјотресот (од 1963), а не пред земјотресот, пред земјотресот иако се дел од нив санирани се поповредливи – Значи, сите овие други згради кои што се проектирани по сеизмички прописи, сите тие згради многу лесно ќе го понесат Скопскиот земјотрес (се мисли на магнитуда од 6,1, како во 1963 г.), повторно зборам од аспект на носивата, главната конструкција…“

Изјавата на директорот на Институтот за сеизмологија и земјотресно инженерство, проф. д-р Михаил Гаревски, е можеби вистинита ако се однесува на зградите проектирани по сеизмички прописи, но токму поради тоа е и недоследна, од едноставна причина што не е познат фактот колку од изградените објекти во Скопје по земјотресот од 1963 година се проектирани и изградени според вакви стандарди. Оттука, недоследно е да се говори дека сè е во ред ако на јавноста не ѝ е познат тој факт.

Впрочем, самиот Гаревски неколкупати во свои изјави во јавноста во последните години ја прави таа фина дистинкција за периодот од крајот на осумдесеттите и почетокот на деведесеттите години на минатиот век, па сè до пред две години, кога со измена во Законот за градење се внесе строга обврска за почитување и за спроведување на проверката на асезимичноста на објектите.

(Целиот текст од „Вистиномер“ можете да го прочитате и да го преземете ТУКА)