Хрватска ја поддржува Македонија на патот кон ЕУ и НАТО, порача Грабар-Китаровиќ


       
Загреб, 22 ноември, 2017 - 11:19 (META) 

Mинистерката за одбрана, Радмила Шекеринска, и хравстаката претседателка, Колинда Грабар-Китаровиќ, денеска во Загреб ги потврдија одличните билатерални односи меѓу двете земји и поддршката од Хрватска за интеграција на Македонија во НАТО и во Европската Унија.

– Имате сили, имате многу пријатели, имате искрена и безрезервна поддршка од Хрватска на вашиот евроатлантски пат – изјави Грабар-Китаровиќ на средбата.

Министерката Шекеринска ги истакнала приоритетите на Владата и актуелните политички, општествени и одбранбени реформи во Република Македонија.

– Ние не го бараме членството како подарок. Посветено работиме да го заслужиме нашето членство во НАТО и во ЕУ. Максимално сме фокусирани на унапредување на состојбите преку решавање на отворените прашања, а не нивно избегнување – истакна Шекеринска.

И двете соговорнички се согласиле за потребата од интензивирање на соработката во регионот и од негова понатамошна евроатлантска интеграција. Претседателката Грабар-Китаровиќ упатила поддршка за реформски ориентираната влада на Република Македонија и за нејзините напори за исполнување на потребните критериуми во евроатлантските интегративни процеси.