Груевски: СДСМ се плаши, затоа брза со гласањето за новата влада во парламентот


       
Скопје, 29 мај, 2017 - 16:38 (META) 

СДСМ е уплашена од судот на јавноста и на пратениците на ВМРО-ДПМНЕ, па многу брза со гласањето за новата влада и сака шверцерски „да помине“ низ парламентот, рече претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски, при денешната посета на незавршената нова зграда на Акционерско друштво за изградба и стопанисување со станбен и деловен простор од значење за Република Македонија.

– Скандалозно е тоа што СДСМ како никогаш досега се обидува да го стави гласањето на владата во парламентот. Објавувањето на составот на владата синоќа и на гласањето, односно почетокот на расправата утре сабајле, покажува дека тие од нешто се плашат, дека се плашат од анализа на јавноста и, се разбира, на пратениците од опозицијата, се плашат од анализа на нивните перформанси досега, на нивното минато, на нивното образование, на нивниот учинок. Се плашат, исто така, да не го разгледаме внимателно оној памфлет што тие го нарекуваат програма. Така што, очигледно е дека постои страв и се гледа што е можно побргу шверцерски да се помине на парламент, а досега тоа не се случило. Јас имав четири пати можност досега како мандатар да предложам состав за влада до парламентот, секогаш оставав околу 12 дена за да може и опозицијата, пратениците, јавноста да ги разгледаат предлозите, да ја разгледаат програмата, да ја анализираат, да се подготват, да можат да укажат на забелешки, да го слушнеме нивното мислење – рече Груевски.

Тој вели дека со изборот „се гледало да се задоволат некои луѓе, а не да се одберат најдобри кадри што можат да ги решат проблемите на граѓаните“.

– Сега тие луѓе што ги изгубија изборите, на кои народот не им ја даде довербата, тие ќе бидат министри и тие ќе ги креираат наредните чекори за Република Македонија – вели лидерот на ВМРО-ДПМНЕ.